Vergeet responsive webdesign, ga voor Mobile friendly webdesign

De afgelopen jaren is het optimaliseren van uw website er zeker niet makkelijker op geworden. Want sinds de iPhone en de iPad gebruikt men niet alleen een desktop of een laptop om te internetten, maar is het ook steeds makkelijker om te internetten op uw telefoon of tablet. Sterker nog, het aantal internetters dat gebruik maakt van een mobiel apparaat is inmiddels groter dan het aantal reguliere internetters.

De razendsnelle opkomst van mobiel internet heeft ervoor gezorgd dat webmasters hun ideeën over het bouwen van websites hebben moeten aanpassen. Veel oude sites waren namelijk helemaal niet ingericht voor het gebruik door smartphones en tablets, welke een kleiner scherm hebben dan een laptop.

Website aangepast aan tablets en smartphones
Verschillende manieren om zowel desktop als mobiele gebruikers te bereiken

De reusachtige veranderingen in de wereld van websites hebben ervoor gezorgd dat webmasters maatregelen moesten nemen en het fundament van het bouwen van websites onder de loep zijn genomen.

Om zowel desktop als mobiele gebruikers te bekoren, zijn er verschillende oplossingen bedacht:

– Het bouwen van een mobiele website

– Een website met responsive design

– Een website met mobile friendly webdesign

Het bovenstaande lijstje is in feite in chronologische volgorde. Op het moment dat mobiele gebruikers serieus genomen werden, besloten veel sites om een aparte, mobiele site voor hun klanten met een mobieltje aan te bieden. Deze tamelijk onelegante oplossing heeft echter een aantal problemen, waaronder het ontstaan van duplicate content was slechtere resultaten in de zoekmachines betekent.

Op het moment zijn websites met een responsive design erg populair. Deze websites passen zich automatisch aan het beeldscherm van de gebruiker, ongeacht of deze nu een mobiele gebruiker of een desktop gebruiker is, aan. Het programmeren van een dergelijke website kost echter een hoop tijd en neemt ook veel bronnen in van de gebruiker, omdat er heel veel verschillende smartphones en tablets in omloop zijn.

Een variant waar webmasters nu naar aan het kijken zijn, is mobile friendly webdesign. Dit is een enkele website welke zich niet continu aanpast aan het apparaat van de gebruiker, maar welke voor ieder scherm leesbaar is. Dit zorgt voor meer uitdaging voor de webdesigner, maar zal zeker zijn vruchten afwerpen. Omdat een website met een mobile friendly webdesign uit één enkele site bestaat, is het ook makkelijker deze te optimaliseren voor zoekmachines.

We verwachten dan ook dat in de toekomst de meeste sites zullen overstappen naar een mobile friendly design aangezien dit voor zowel de bezoekers als voor de zoekmachine optimalisatie de beste optie is.

GerardVergeet responsive webdesign, ga voor Mobile friendly webdesign

Leave a Comment